Ortopedik Tabanlık Nedir?
kisiye-özel-tabanlık

Yürüme analizi ve diğer ölçüm yöntemleri sonrasında ayağın yük dağılımını ortaya koyarak kişinin doğru ve anatomik basmasını sağlamak için üretilen tabanlıklardır. Bu tabanlıklar kişinin analiz sonrası verileri özel olarak geliştirilmiş bilgisayar programlarına girilerek CNC (Computer Numeric Control) cihazlarında üretilir. 

Yani standart ölçülerde hazır temin edilebilen tabanlıklardan farklı olarak hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yöneliktir. Aynı ayakkabı numarasına sahip olan bir başka kişi tarafından kullanılamaz.

Tabanlıkta hangi malzeme kullanılır?

–Önceden tabanlık yapımında birçok malzeme kullanılırdı, kullanılan sert malzemeler ayakta farklı deformasyonlarına ve komlikasyonlara yol açabiliyordu. Yine tabanlık yapımında kullanılan mantar malzemeler vücut teriyle temas ettiğinde mukavemetini kaybeder ayağa şekil vermesi beklenirken ayağın mevcut şeklini alırdı.

–Tabanlık için en ideal malzeme EVA dır. EVA; Etil Vinil Asedattan mamül olup esnek bir yapıya sahiptir. Yapı itibariyle üzerinde bakteri üretmediği için son derece sağlıklıdır. Isı ve soğuk geçirmeme özelliğine ve farklı sertlik seviyelerine sahiptir.Diyabet hastalarında oluşan taban yaralarının acısını hafifletmek ve kolay iyileşmesine yardımcı olmak için eva malzeme kullanılması gerekmektedir.

–Çeşitli spor disiplinleri için geliştirilen tasarımlar sayesinde performansı arttırmak ve sakatlanmaları engellemek için malzeme seçimi büyük önem taşır.

Ortopedik tabanlık hangi problemlere çözüm?

Pes Planus (Düz Tabanlık )

Ayak, her yere basma hareketinde topuktan öne doğru esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına destek verir. Bu yaylanma hareketini sağlayan en önemli bölge, ayağın iç yanında bulunan kavistir. Bu iç kavisin olmayışına ya da yetersiz oluşuna düz tabanlık denir.
Düz taban olan hastalarda ayağa özel işin uzmanınca yapılan tabanlıklar ağrıyı gidermekte ve deformitenin ilerlemesini önlemektedir.

Pes Cavus (Çukur Taban)

Ayak arkının artması ile karakterize bir deformitedir. Ayak arkındaki artma nedeni ile topuk ve tarak kemiklerine aşırı yük biner. Bunun sonucunda ayakta ağrı, nasırla ve yaralar görülür. Erken devrede germe eksersizleri, tabanlık kullanımı çözüm olabilir. Daha ileri olgularda ise cerrahi tedavilerle deformite düzeltilir.

Topuk Dikeni

Öncelikle Topuk dikeninin sebebini ve mantığını tam olarak anlamanız gerekiyor. Ayak tabanında parmaklardan topuğa kadar uzanan latince ismiyle plantar fascia adı verilen bir tendon bulunur. Bu tendon çeşitli sebeplerden ötürü zedelenirse bölgede kalsiyum birikmesine bağlı bir kemik çıkıntısı oluşur. Bu çıkıntının kırdırılması bir anlam ifade etmiyor çünkü ortaya çıkış sebebi plantar fascia tendonunun işlevini yerine getirememesidir.

Bıçak altına yatmaktansa doğal yöntemlerle plantar fascia tendonu tedavi edilerek eski esnekliğine kavuşturulmalıdır.

Kişiye özel yapılan tabanlık ile topuk dikeninizden kurtulabilirsiniz. Burada amaç zedelenen bölgede vücut baskısını azaltmaktır. Kişiye özle yapılan tabanlık ile topuk kısmına yerleştirilen yastıkçık ve ayağın ark bölgesine yerleştirilen destek ile topuğa giden yük azaltılır. Zedelenen dokular zamanla iyileşir eski halini alır.

Diyabetik Ayak

Temelde kan dolaşımı bozukluğu yatan bu komplikasyonlar, gözler, böbrekler, özellikle bacak ve ayaklarda ciddi sorunlara sebep olabilir.
Diyabetik ayak bakımında plastazot adı verilen maddeden üretilen kişiye özel tabanlıklar tavsiye edilir, amaç hissiz ayağın darbelerden korunmasıdır. Plastazot, aşırı bası, sıcak gibi fizik etmenler ile şekil değişikliği göstererek ayağı korur. Taban yaralarında yastıkçık ile yara üzerindeki baskı hafifletilir. Tabanlıkta kullanılan EVA’nın farklı esneklikte olanları mevcuttur. Diyabet ayaklar için mümkün olduğunda esnek olanı tercih edilir.

Hallux Valgus

Ayak baş parmağının içeri doğru eğilmesi demektir. Halk arasında bu hastalık ayak baş parmak çıkıntısı veya bunyon olarak bilinir. Bu hastalıkta ayağın birinci parmağının tarak kemiğinin dışa doğru baş parmak kemiğinin de içeri doğru eğilmesiyle bir köşe yapması ve köşe noktasından da kemiğin çıkıntılı bir hal almasıdır.
Tabanlık ile çözüm: Hasta, tarak ve parmak kısmı geniş ayakkabı kullanması konusunda uyarılır. Kişiye özel olarak üretilmiş ayak tarak kemiğini (metatars) alttan destekleyen tabanlık kullanılmalıdır.

İçe Basma

İçe basma ; ayakların, basarken düz karşıya bakması gerekirken, içe bakması durumudur.İçe basmanın bir çok nedeni olabilir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülme olasılığı yüksektir.

İçe basmanın zararları nelerdir?

Bilek, diz, kalça, omurga, omuz ve boyun kireçlenmelerine,

Omurga eğriliklerine, (Skolyoz-Lordoz)

Eklem ağrılarına,

Bel problemlerine,

Günde 8000 – 14000 arası adım attığımız düşünülürse aşırı yorgunluğa neden olur.

İçe basma durumunda ayakkabılarda aşınmada meydana gelmektedir.

İçe basma sorununuz var ise kişiye özel tabanlık kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

İçe basma sorunundan kaynaklı ayak ağrılarınızın artması ve vücudun yük dengesinin bozulması farklı şikayetlere de yol açmaktadır.

Dışa Basma

Dışa basma, yürürken ayaklarını yanlara doğru atarak yürüme durumudur. Yürüme esnasında ayaklar yürüme istikametine göre dışa doğru 15 derece civarında bir açı yapar.

Dışa basma durumunda ayakkabılarda aşınmada meydana gelmektedir.

Dışa basma sorunu yaşayanların mutlaka kişiye özel tabanlık kullanması gerekmektedir.

Nasırlar

Nasır, derinin kalınlaşmasıdır ve bilimsel adı Kallus’tur. Sürekli basınç veya sürtünmeye uğrayan deri tabakası altında bulunan diğer dokuları koruması için kalınlaşır ve nasır olarak adlandırılır. En sık ayak tabanında (basınçtan dolayı) ve ellerde (sürtünmeden dolayı) görülür.

Kalınlaşan derinin altındaki sinir dokularına uygulanan basın bazen şiddetli ağrılara neden olabilir. Ayak tabanında oluşan nasırlarda ise hastalar nasırların bulunduğu bölgeye basınç uygulamamaya çalışır. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda dengesizliğe neden olduğu gibi eklemlerde (özellikle ayak bileği, diz,kalça) ve belde zamanla ciddi ve bazen kalıcı hasarlara ve deformitelere neden olur. Örneği sağ ayak tabanında nasır olan bir hasta yıllar sonra sol diz eklemi hasarı (osteoporoz, artrit..vb) şikayetleri ile başvuruda bulunabilir.

Çözüm: Basış bozukluğuna bağlı tabanda oluşan nasırlarda kremler kısa süreli çözüm getirsede yeniden oluşacaktır. Bu gibi durumlarda basış bozukluğunu düzeltmek gerekiyor. Kişiye özel üretilen tabanlık ile basış bozukluğu düzeltilebilir ve nasırlardan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Özlü nasırlarda nasır bölgesini Offloading tekniği ile nasır bölgesindeki baskıyı alıyoruz. Nasır üzerindeki baskı kalktığı için kısa sürede iyileşme sağlanıyor.

Bacak Kısalık Farkı için Kişiye Özel Tabanlık

Ekstremite uzunluk farklılıkları hem çocuklarda hem de erişkinlerde oldukça sık görülmektedir.
Bazı çalışmalarda bacak uzunluk eşitsizliğinin, skolyoz gelişimine, bel ağrısına, siyatik sorunlarına, kalça ve diz eklemlerinde aşırı yüklenmeye, stres kırıklarına, plantar fasiite, ya da parapatellar diz ağrısına yol açabileceği belirtilmiştir. Bacak uzunluk farkı tedavi geleneksel olarak 2 ila 2,5 cm ve üzerindeki bacak uzunluk eşitsizliklerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. İki ayak arasındaki kısalık farkı ölçüldükten sonra kısa olan ayak cm farkı kadar kişiye özel tabanlık üretilir. Tabanlık ayakkabı içine yerleştirilebilir. Bunun için özel ayakkabıya ihtiyacı olabilir.

Hamilelik

Hamilelikte ayaklar her zamankinden daha fazla bakıma ihtiyaç duyar. Hamilelik kadın bedeninde pek çok değişikliğe yol açar. Birçok kadın hamilelik döneminde benzer sorunları yaşar. Bunlardan biri, önemsenmeyen ayak ağrısıdır. Bu dönemde doğal kilo artışından kaynaklanan yürüyüş değişikliği olur ve ayakta duruş pozisyonu değişir. Farklı pozisyonlar dizler ve ayakta normalden fazla ağırlık ve basınç oluşturduğundan sorun yaratabilir.

Topuk ağrısı ve taban ağrısı en sık görülen ayak sorunudur. Kilo artışından dolayı birçok kadın bacak krampı ve varis sorunu yaşayabilir. Nasır ve batık tırnakta da artış görülür. Bundan dolayı, bu dokuz ayın daha rahat geçmesini sağlamak için hamilelikte ayak bakımı ve sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinilmelidir.

Sık Sorulan Sorular
Ortopedik tabanlık tüm ayakkabılara olur mu?

Dar kalıp ayakkabıların mevcut tabanlıklarınında ölçüsünü alarak yeni üretilecek tabanlıkları da aynı formda CNC de üretiyoruz.Bu sayede ayakkabıya dar gelir mi sorusuna çözüm getiriyoruz. Özellikle bayan ayakkabıları ve krampon gibi farklı ayakkabılar da rahatlıkla kişiye özel tabanlık kullanabilirsiniz.Babet, konvers tarzı ayakkabıların kalıplar çok dar olduğunda kişiye özel üretilmiş tabanlıklar da bu ayakkabılar için uygun değildir.