Baropodometrik Yürüme Analizi

Plantar basınç dağılımı, bir yürüyüş yolu ve veri toplama ve işleme yazılımına bağlı binlerce sensör reseptörünün yer aldığı basınç plakasından oluşan Modüler Elektronik Baropodometre sistemi kullanılarak kaydedilir.
Hastanın ortalama salınım hesaplaması olarak ifade edilen ortostatik değerlendirme için hastadan basınç plakası üzerinde ayakta durması ve 5-10 saniye boyunca doğal ve rahat bir konumda kalması istenir. Daha sonra hastadan, dinamik test için yürüyüş yolu boyunca yürümesi istenir. Hasta temas ettiği andan yürüyüş yolunu terk edene kadar geçen süre boyunca veri toplanır. Herhangi bir yürüyüş ya da denge bozukluğu olup olmadığının belirlenmesi için bu inceleme bir çok kez tekrarlanır.
Her yürüyüş döngüsünün ayrıntılı hazırlanması, basma ve salınım fazı (ayak yerden kalkarak) sırasında her ayaktaki merkezi basınç noktasının izlenmesini gerektirir (basma basınç fazları , tekli çerçevelere bölünmüş halde); sayısal yüzey ve yük değerleri, yere basma reaksiyon süreleri ve ağırlık merkezi verileri de toplanır. Denge testi, baropodometrik basınç plakası üzerinde durularak gerçekleştirilir ve gözler açık ve kapalı halde 30° bipedal ve monopedal konumlarda stabilometrik testleri içerir. Hastanın öne-arkaya ve sağa-sola salınımlarından elde edilen veriler, her türlü göz ya da Vestibular Sistem Bozuklukları (Servikal Enterferans İndeksi, Chieti İndeksi) ya da Proprioseptif Bozuklukları (Romberg İndeksi, Fourier Analizi) tanımlar.
Sık Sorulan Sorular
Yürüme analizi hangi yaş aralığındaki çocuklara yapılır?
Yürüme analizi, çocuk bağımsız olarak yürümeye başladıktan 3 ay sonra yapılmaya başlanır. Yürüme analizinin ileri yaş sınırı yoktur.
Yürüme analizi ne kadar sürer?
Yürüme analizide toplam süre, yapılacak işleme göre 15 dakika ile 30 dakika arası değişmektedir.